Reputatul medic nutriţionist Vera Daghie a vorbit despre importanţa întăririi imunităţii.
Dragii mei, una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a ne proteja organismul de boli este aceea de a consuma alimente care conţin substanţe benefice, ce ne activează sistemul imunitar. Astfel, în această perioadă trebuie să ne îndreptăm atenția către acele alimentele bogate în Seleniu, vitamina C, vitamina D, Zinc. Dar haideți să vedem care sunt aceste alimente care ne pot ajuta organismul în lupta împotriva infecțiilor și pot contribui semnificativ la creșterea imunitații.
CITRICELE
Lămâia, bogată în vitamina C şi antoxidanţi, poate îmbunătăţi sistemul imunitar. Un pahar de apă cu lămâie, dimineaţa pe stomacul gol, este modul cel mai sănătos de a ne începe ziua. Flavonoidele din lămâie (compuşi vegetali care colorează plantele în nuanţe vii şi intense) ajuta la stoparea creşterii celulelor canceroase şi previn nenumărate boli, tratează infecţiile gâtului, indigestia, constipaţia, febra, reumatismul, gripa etc.
FRUCTELE OLEAGINOASE
Nucile sunt pline de microelemente vitale pentru corp şi creier. O mulţime de grăsimi sănătoase care se regăsesc în ele, sunt capabile să susţină sistemul nervos și să constituie o bogată sursă de minerale (mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu) şi sunt o sursa foarte buna de vitamina E.
Migdalele sunt bogate în vitamina B, în special în vitamina B2 și vitamina B3, vitamine care au rolul de a reduce efectele stresului. Este bine-cunoscut faptul că stresul afectează funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, un sfert de ceașcă de migdale reprezintă aproximativ 50% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E, care ajută de asemenea la stimularea sistemului imunitar, explica dr. Vera Daghie (tel. 0760862499).
FRUCTELE DE PADURE
FRUCTELE DE PADURE sunt o nemaipomenită sursă de vitamine, minerale şi diverşi compuşi organici, conţin cantităţi ridicate de vitamina C, vitamina B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, toate stimulând sistemul imunitar. Consumați fructe de pădure pe tot parcursul anului. Sunt extrem de multe variante de preparare a lor sau, pur și simplu, consumați-le ca atare. Au multiple beneficii în orice formă le-ați consuma (crude, congelate, uscate etc.).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Și nu uitati că:
* fructele de pădure sunt foarte recomandate persoanelor cu risc crescut de boli cardio-vasculare;
* fructele de pădure congelate își păstrează calitățile din punct de vedere nutritiv la fel ca cele proaspete;
* o porție de afine (aproximativ 150 – 200 g) valorează cât 4 cutii de multivitamine;
* cocazele negre sunt singurele fructe de pădure care conțin uleiuri volatile in cantități considerabile;
* zmeura este extrem de utilă în diabetul zaharat, în scăderea colesterolului și stimularea pancreasului;
* fragii: sunt redutabili în tratarea gutei dar sunt extrem de utilizați
LEGUMELE VERZI
Broccoli este o sursă minunată de vitamină K, ce ajută la construirea oaselor puternice şi care susţine sistemul imunitar în combaterea bolilor. Aflat în top 10 al celor mai bune alimente din lume, broccoli conţine, printre altele, fibre solubile şi insolubile (prima ajuta la digestie si previne constipaţia iar cealaltă reduce nivelul grăsimilor din sânge), vitamina C în cantităţi uriaşe şi vitamina K, care asigură o bună circulaţie sanguină.
Spanacul- această legume cu frunze verzi conţine o cantitate uriaşă de luteină. Consumul de spanac ajută la protecţia sistemul imunitar şi la îmbunătăţirea vederii. Luteina pe care o conţine joacă un rol major în ovulaţie crescând şansele unei femei de a rămâne însărcinată. Pe lângă faptul că este delicios şi bogat în nutrienţi, spanacul este nemaipomenit și pentru sistemul muscular şi osos, scade colesterolul rău, este antiinflamator şi anticancerigen, ajută la purificarea sistemului digestiv.
Varza, redutabilul inamic al cancerului la sân, este un alt aliment care întărește sistemul imunitar. Așa că adaugă varză în cât mai multe din preparatele tale, atât pentru creșterea valorii nutritive a mesei, cât și pentru un plus de antioxidanți, și mai ales varză roșie, care conține de 5 ori mai multă vitamina C decât cea albă.
Citește și: Mesaje de Crăciun 2024: Sărbători binecuvântate alături de cei dragi- stirilekanald.ro
Avocado este plin de grasimi mononesaturate (BUNE), bogat în acid folic, vitamina B și este o sursăfoarte buna de proantocianide sau taninuri, care treprezintă unii din cei mai puternici antioxidanti; acțiunea lor este de peste 180 de ori mai puternică decât a vitaminei C și de aproape 50 de ori decât a vitaminei D.
Ardeiul iute, considerat ucigașul tăcut al bolilor cardio-vasculare este foarte bogat în beta caroten care este transformat în vitamina A în sânge. Vitamina A are un puternic efect antioxidant şi are capacitatea de a învinge infecțiile.
USTUROIUL
USTUROIUL, cel mai eficient si NATURAL antibiotic, contine numerosi compusi sulfurosi (principalul fiind alicina) care inhiba dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii, inclusiv a stafilococilor. Consumați zilnic 1- 2 căței de usturoi, în stare crudă și evitați călirea/prăjirea lui. Este un aliment indispensabil vieții noastre cotidiene.
CIOCOLATA NEAGRA
CIOCOLATA NEAGRA are beneficii incredibile asupra organismului nostru, flavonoidele şi acizii de cacao (care de obicei lipsesc din corpul nostru) ne ajută enorm. Protejează ficatul, ajută la arderea caloriilor, are efect antitid şi este un bun antidepresiv. Ciocolata neagră cu un procent ridicat de cacao, de obicei, ciocolată de peste 65-70%, reduce nivelul de stres şi inflamaţia, îmbunătăţeşte starea de spirit, memoria şi imunitatea.
Si nu in ultimul rand, insa doar daca nu suferiti de hipertensiune va recomand sa consumati CEAI VERDE- conține o substanță (L-theanină) capabilă să crească de 5 ori capacitatea de apărare a organismului prin activarea limfocitelor din sânge crește rezistența la atacul infecțiilor bacteriene, virale și parazitare.